...

...

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016

Έκρηξη απλήρωτων φόρων τον Μάιο


«Τρύπα» 5,58 δις στα δημόσια ταμεία και έντονο προβληματισμό στο υπουργείο Οικονομικών προκαλεί η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που καταγράφηκε τον Μάιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τα «φέσια» προς την Εφορία - δηλαδή οι απλήρωτοι φόροι - εκτινάχθηκαν κατά 1,254 δις ευρώ, γεγονός που καθιστά αυτομάτως τον Μάιο έναν από τους χειρότερους εισπρακτικά μήνες.

Οι νέες οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από τις αρχές του χρόνου έφθασαν στα 5,58 δις ευρώ, ενώ συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχουν πλέον εκτοξευθεί στα 88,8 δις.

Η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών αποτυπώνεται στη σταθερή άνοδο, κάθε μήνα, των ληξιπρόθεσμων οφειλών περίπου κατά 1 δις ευρώ. Το γεγονός, δε, που προβληματίζει ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο είναι πως η τάση αυτή κορυφώνεται πριν καν αρχίσουν να τρέχουν οι προθεσμίες καταβολής του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Από το τέλος Ιουλίου κι έως το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν:
  • Περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ο φόρος θα πληρωθεί σε τρεις δόσεις (Ιούλιος, Σεπτέμβριος, Νοέμβριος)
  • Περίπου 3,5 δισ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ (ο φόρος θα πληρωθεί σε τέσσερις ή πέντε δόσεις ανάλογα με το πότε θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος).
  • Περίπου 1,1 δισ. ευρώ μέσω των τελών κυκλοφορίας για το 2017. Τα τέλη θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους.
Πηγή: Tvxs 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου