...

...

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Ιφιγένεια εν Μαδρίτη


Του Νίκου Βαρσάμη

Τελικά χάρη στη μεταστροφή του Σόιμπλε ο Ραχόι απέφυγε τον ρόλο της Ιφιγένειας για να πνεύσει ούριος άνεμος στα πανιά του Σύμφωνου Σταθερότητας. Ως άλλος Απόστολος Παύλος στον δρόμο για τη Δαμασκό που έπαυσε να είναι διώκτης των χριστιανών όταν άκουσε τη φωνή του Κυρίου «Σαούλ, Σαούλ, τι με διώκεις;», ο Σόιμπλε ματαίωσε την επιβολή προστίμου που ο ίδιος είχε προωθήσει πιέζοντας σχεδόν εκβιαστικά τους τελευταίους τρεις μήνες και γλίτωσε τον πρωθυπουργό της Ισπανίας από βίαιο πολιτικό θάνατο.

Η εσωτερική συγκυρία στην Ισπανία όμως ζητά Ιφιγένεια, και αυτήν τη φορά οι προβολείς φωτίζουν τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Σάντσεθ: Αντεξε στην πίεση των Unidos Podemos και κράτησε για το κόμμα του τη δεύτερη θέση στις εκλογές της 26/6 διαψεύδοντας όλες τις δημοσκοπήσεις ύστερα από μια προεκλογική εκστρατεία σκληρής αντιδεξιάς ρητορικής για τη σκληρή λιτότητα που υλοποίησε η απερχόμενη κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος. Χθες ο βασιλιάς Φελίπε άρχισε νέο κύκλο διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας, με τον Σάντσεθ να είναι η μόνη λύση για την επίτευξή της είτε ως ήσσων κυβερνητικός εταίρος του Ραχόι είτε με αποχή από την ψηφοφορία για παροχή εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας του Λαϊκού Κόμματος.

Με τον προϋπολογισμό του 2017 να πρέπει να έχει ψηφισθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου για να υποβληθεί στην Κομισιόν, η Ισπανία, αν βαδίσει προς τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε έναν χρόνο, βαδίζει σίγουρα σε διάρρηξη του συμβιβασμού Ραχόι-Σόιμπλε χάρη στον οποίο αποφεύχθηκαν τα ταπεινωτικά πρόστιμα. Ετσι ο Σάντσεθ είτε πρέπει να ακυρώσει την προεκλογική του ρητορική και να στηρίξει τη συνέχιση της δημοσιονομικής λιτότητας από τον Ραχόι, είτε να χρεωθεί την ευθύνη νέων πρόωρων εκλογών χωρίς να υπάρχει εγγυημένη φόρμουλα μετεκλογικής συνεργασίας με τους Unidos Podemos.

Τα παραπάνω έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί δείχνουν ότι το αδιέξοδο στη Μαδρίτη δεν αίρεται με την αποφυγή επιβολής προστίμου επί του ΑΕΠ από την Κομισιόν. Η ίδια η δέσμευση του Ραχόι να συμμορφωθεί σε τακτό χρονικό ορίζοντα με το πλαφόν του 3% για τα ελλείμματα που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας τον δεσμεύουν σε μια ακόμη πιο σκληρή περικοπή δημοσιονομικών δαπανών η οποία αποτρέπει μέχρι στιγμής τη συμμετοχή ή και ανοχή των Σοσιαλιστών του Σάντσεθ.

Η επιείκεια του Σόιμπλε για την Ισπανία είναι σχετικής αξίας, καθώς η κυβερνητική σταθερότητα έχει απαγορευτικό κόστος για όλα τα κόμματα πλην του κυβερνώντος από το 2011 μέχρι και σήμερα Λαϊκού Κόμματος.

Πηγή: Η προσωπική σελίδα του συντάκτη στο fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου