...

...

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Αλληλεγγύη και τιμωρία


Του Νίκου Βαρσάμη

Σε επίπεδο Eurogroup και Ecofin ομόφωνα οι 17 και οι 26 αντίστοιχα εταίροι της Πορτογαλίας και της Ισπανίας αποφάσισαν να κινηθεί η διαδικασία επιβολής κυρώσεων στη Λισαβόνα και τη Μαδρίτη για παραβίαση του πλαφόν δημοσιονομικού ελλείμματος 3%, όπως αυτό ορίζεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Σε διμερές επίπεδο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ολάντ, ο οποίος επισκέπτεται τη Λισαβόνα, δηλώνει ότι δεν μπορούν να ζητούνται από την Πορτογαλία περισσότερα από όσα έχει κάνει ήδη, «έχουμε ανάγκη από κοινούς κανόνες αλλά και ανάγκη για αλληλεγγύη και ελπίδα», είπε χαρακτηριστικά πριν υπογραμμίσει την τεράστια προσπάθεια της χώρας να τηρήσει τους κανόνες. Με τη σειρά του ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Κόστα, δηλώνει ότι η χώρα είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί για να διορθώσει την όποια παρέκκλιση φέτος.

Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε σε μια διπλή και πολλαπλή γλώσσα τόσο του Ολάντ όσο κα του Κόστα, τη μία για εσωτερική κατανάλωση και επίδειξη αλληλεγγύης των χωρών του Νότου και την άλλη που απευθύνεται στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο και δηλώνει αναγνώριση του πλαισίου που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας, με τις απειλούμενες με κυρώσεις χώρες να λένε ότι δεν χρειάζεται να τιμωρηθούν, γιατί θα αυτοπειθαρχηθούν ή καλύτερα θα αυτοτιμωρηθούν! Είναι φανερό ότι οι συνεχείς απειλές του Σόιμπλε αλλά και άλλων Γερμανών αξιωματούχων, ότι η Κομισιόν είναι χαλαρή στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και γι' αυτό τον λόγο οι αρμοδιότητες εποπτείας της τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα πρέπει να υπαχθούν σε μια νέα ανεξάρτητη Αρχή αποτελούμενη από τεχνοκράτες, έχουν πιάσει τόπο.

Στην ουσία η αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Πορτογαλία είναι μια παράκληση να μην τιμωρηθεί η Λισαβόνα, γιατί θα πάρει μόνη της τα αναγκαία μέτρα, μια θέση στην οποία αναδιπλώνεται και η προ εβδομάδων υπερήφανη άρνηση του Κόστα να υποκύψει σε νέα μέτρα λιτότητας. Εύλογα τίθεται το ερώτημα αν πρόκειται για μεταχείριση που αφορά τις δύο χώρες της Ιβηρικής ή αν πρόκειται για ένα μοντέλο που θα εφαρμοστεί, και μάλιστα σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον, στους δύο άλλους καθ' υποτροπή και εξακολούθηση δημοσιονομικούς παραβάτες της Ευρωζώνης, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Το ουσιαστικό πρόβλημα, το ότι ο μόνιμος περιορισμός των ελλειμμάτων στο πλαφόν του 3% εμποδίζει την επιστροφή σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, υπονομεύει την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και συντηρεί την απειλή εμπλοκής της Ευρωζώνης σε σπιράλ αποπληθωρισμού, δεν το θίγει ουδείς από τους παραπάνω εμπλεκόμενους, είτε σε θεσμικό ευρωπαϊκό, είτε σε διμερές, είτε σε εθνικό επίπεδο.

Πηγή: Η προσωπική σελίδα του συντάκτη στο fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου