...

...

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Eurostat: Αύξηση 5,8% του χρέους το Α’ τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2015


Σχόλιο του Αναστάσιου Κώνστα, από την προσωπική του σελίδα στο fb. Όλα πάνε καλά στη χώρα μας... Θαυμάστε τα αποτελέσματα 6 ετών μνημονιακής πολιτικής. Το τραγελαφικό είναι ότι οι φωστήρες της ΕΕ χρεώνουν με την πολιτική τους και άλλα κράτη, που βέβαια υποτίθεται ότι έχουν βγει από τα μνημόνια, που έχουν ισχυρές τράπεζες, πλήθος κόκκινων δανείων κλπ. Η Ιταλία λ.χ. έχει και υψηλότατο δημόσιο χρέος (υψηλότερο εκείνου που είχαμε εμείς, όταν μας φόρεσαν τις δανειακές συμβάσεις) και τόσα κόκκινα δάνεια, ώστε να κινδυνεύουν οι τράπεζές της με κούρεμα αλά Κύπρου. Τώρα μάλιστα η ΕΕ και οι Γερμανοί ξορκίζουν την κρατική στήριξη της Ιταλίας προς τις τράπεζές της ως παράνομη κρατική ενίσχυση βάσει του 107 της ΣυνθΕΕ, αλλά κάνουν το κορόιδο ως προς τα δήθεν δάνεια προς τη χώρα μας, που επίσης πήγαν απευθείας σε ξένες τράπεζες.


Οι τυχόν ενέργειες της Ιταλίας θα θεωρηθούν ενδεχομένως παράνομη κρατική ενίσχυση, αλλά η έμμεση ενίσχυση των τραπεζών που είχαν ελληνικά ομόλογα όχι. Το δημοσίευμα της Handelsblatt για το πού κατέληξαν τα δήθεν δάνεια προς τη χώρα μας αποδεικνύει ότι και αυτά συνιστούν παράνομη κρατική ενίσχυση. Η ΕΕ εφαρμόζει μονίμως δύο μέτρα και δύο σταθμά και πάντα με στόχο την καταστροφή των εθνικών οικονομιών. Άρα η εύλογη επιλογή είναι η άρνηση καταβολή οποιουδήποτε ποσού έναντι του υποτιθέμενου χρέους και η αποδέσμευση από τη μέγγενη της ΕΕ και της ευρωζώνης. Τουλάχιστον αν θέλουμε να ορίζουμε τον τόπο μας και την τύχη μας.

Στο 176,3% του ΑΕΠ ανερχόταν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat.

Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015 το ελληνικό χρέος μειώθηκε κατά 0,6%, ενώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015 αυξήθηκε κατά 5,8%. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ακόμη ότι επί του 176,3% του ΑΕΠ, το 137,9% είναι δάνεια και το 35,1% άλλοι τίτλοι. Σε απόλυτους αριθμούς, το ελληνικό χρέος υποχώρησε στα 309,2 δισ. ευρώ, από 311,4 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, το πρώτο τρίμηνο του 2016 η Ελλάδα είχε το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ και ακολούθησαν η Ιταλία με 135,4% και η Πορτογαλία με 128,9%, ενώ το χαμηλότερο χρέος είχε η Εσθονία με 9,6%, Λουξεμβούργο με 21,8% και η Βουλγαρία με 30,3%.

Παράλληλα, το πρώτο τρίμηνο του 2016, παρατηρήθηκε αύξηση του χρέους σε τριμηνιαία βάση στην ευρωζώνη από 90,7% σε 91,7%, ενώ στην ΕΕ των 28 μειώθηκε από 85,3% σε 84,8%. 

Χρ. Βασιλάκη, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου