...

...

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

TTIP – Μυστικές.. διαπραγματεύσεις σε βάρος των λαών;


Της Ειρήνης Αιμονιώτη

Πριν από λίγες μέρες το Ολλανδικό γραφείο της Greenpeace έδωσε στο φως της δημοσιότητας

τα μυστικά έγγραφα των διαπραγματεύσεων της TTIP. Αυτά τα έγγραφα, καταδεικνύουν πώς το περιβάλλον, η ασφάλεια της τροφής μας, το κλίμα, καθώς και μία σειρά από θεμελιώδη κεκτημένα δεκαετιών, αποτελούν αντικείμενα εμπορικών διαπραγματεύσεων.

Προσπαθώντας να ενημερωθώ εγώ η ίδια από πρώτο χέρι, αλλά να ενημερώσω και εγώ με τη σειρά μου, απευθύνθηκα σε δύο ανθρώπους, που είναι γνώστες των καταστάσεων, και θα μπορούσαν να διαφωτίσουν την υπόθεση που λέγεται : Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Συμφωνία Συνεργασίας (Transatlantic Trade and Investment Partnership, ΤΤΙΡ) ή αλλιώς απλά συμφωνία TTIP.


Μιλώντας με τον κύριο Σταμάτη Σεκλιζιώτη πρώην ακόλουθο Γεωργίας Αμερικάνικης Πρεσβείας, για τη συμφωνία ΗΠΑ και της ΕΕ των 28, μας ανέφερε πως όλα συμβαίνουν κρυφά, με ταχύτητα και χωρίς να ρωτήσουν κανένα, υπάρχει ολικός «αποπροσανατολισμός» των πολιτών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού με την Ευρώπη περισσότερο «ευαισθητοποιημένη και υποψιασμένη» και με τους Αμερικανούς να ακολουθούν σε πολύ μικρότερο βαθμό «αφύπνισης».. . Ήταν σημαδιακή η «πολιτική θέση» της σημερινής υποψήφιας Προέδρου των ΗΠΑ Χιλλαρυ Κλίντον του 2012 που μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός Οικονομικού ΝΑΤΟ που «θα φέρει δουλειές, θα υπάρχει έκρηξη στην ανάπτυξη και θα ξαναδυναμώσει τους δεσμούς μεταξύ των παραδοσιακών συμμάχων…!!!!»…

Όμως υπάρχουν ακόμη, «εγχώριοι αφελείς…» που μένουν με την εντύπωση ότι η Ελλάδα και οι «φιλολαϊκές της» Κυβερνήσεις αντιστέκονται στη βίαιη «παγκοσμιοποίηση» του εμπορίου, στην παγκόσμια διάχυση των μεταλλαγμένων καλλιεργειών και τροφίμων, στην παραβίαση των φραγμών προστασίας παραδοσιακών προϊόντων και πρακτικών παραγωγής τους, στην παραβίαση των κανόνων ασφάλειας των τροφίμων, στην παραβίαση της ιδιωτικότητας των επικοινωνιών (νομιμοποιείται η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα, οι δε πάροχοι του διαδικτύου θα υποχρεούνται να παρέχουν όποια πληροφορία θα τους ζητείται…, κλπ), στην Αμερικανοποίηση του Τραπεζικού συστήματος (αυστηρότερο και βαρβαρότερο… από το Ευρωπαϊκό), στην κατάργηση της αυτονομίας και του δημόσιου χαρακτήρα των εθνικών συστημάτων υγείας πουλώντας τα σε Πολυεθνικές του τομέα της Υγείας…, στην κατάργηση του Ευρωπαϊκού Θεσμικού Πλαισίου διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων εξισώνοντας το Ευρωπαϊκό δίκαιο με εκείνο των «περιορισμένων δικαιωμάτων» των αμερικανικών εργατικών ομοσπονδιών, στην αλλοίωση της δημοκρατίας δίνοντας το δικαίωμα σε επιχειρήσεις και σε ισχυρές πολυεθνικές να προβαίνουν και σε αγωγές κατά εκείνων των Εθνικών Κυβερνήσεων που δεν θα εφαρμόζουν τη συμφωνία ΤΤΙΡ ή κάποιους από τους όρους της, κλπ, κλπ…. Αυτοί φοβάμαι πως απατούνται οικτρά..! Θα πρέπει να γνωρίζουν πως τον Μάρτιο του 2015 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πάρθηκε μια θετική και ομόφωνη για την ΤΤΙΡ απόφαση και συμφώνησαν όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ των 28, δίνοντας την «Εντολή» ώστε να ολοκληρωθεί η εν λόγω διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος του 2016….!!! Σ’ αυτή την απόφαση συμφώνησε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας…, χωρίς αντιρρήσεις, χωρίς επιφυλάξεις και χωρίς καμία παρέμβαση για τις Επιπτώσεις της συμφωνίας ΤΤΙΡ στην Ελληνική Οικονομία και κυρίως στην Ελληνική Αγροτική Οικονομία…»

Στην ίδια θέση κινήθηκε και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής κύριος Νώτης Μαριάς. «Η Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία, θέλουν να συγκροτήσουν με ΗΠΑ, ένα μεγάλο οικονομικό block που θα μπορέσει να ανταγωνιστεί κυρίως την Κίνα.

Αυτό το block θα έχει ένα ΑΕΠ της τάξεως των 20 τρις ευρώ. Θα έχει περίπου 1 δις καταναλωτές και θα απευθύνετε στην Αμερική, στο Καναδά, στο Μεξικό, σε όλη την Ευρώπη, στην Ουκρανία, και την Τουρκία. Είναι ένα μεγάλο εγχείρημα, που στόχο θα έχει τον ανταγωνισμό Αμερικής – Κίνας.

Την κυριάρχηση των Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών πολυεθνικών, σε βάρος των μικρών αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε όλα τα επίπεδα, και φυσικά να επιτευχθεί μια ελεύθερη «κυκλοφορία» του κεφαλαίου.

Να περιοριστούν, και να μειωθούν τα εργασιακά δικαιώματα, προκειμένου να πέσουν και άλλο οι μισθοί, σε μια διαδικασία κινεζοποίησης . Αυτό όλο το εγχείρημα στοχεύει κυρίως την Κίνα.

Η Ρωσία έχει μια άλλη θέση.

Η Ρωσία είναι ένας κρίσιμος παίχτης, γιατί είναι μια τεράστια χώρα, έχει πολλούς φυσικούς πόρους, και μια στρατιωτική ισχύ. Όμως βλέπουμε πως υπάρχουν σκληρά μέτρα της Δύσης, απέναντι στη Ρωσία. Η Ρωσία κατά την εκτίμησή μου, έχει στραφεί στρατηγικά, προς την Κίνα, γι΄αυτό κάνει συμφωνία με την Κίνα σε επίπεδο αγωγών, παροχής ενέργειας, ιδίως στη περιοχή Σιβηρίας με την Κίνα και εμπορικών σχέσεων. Αυτό λοιπόν που εκτιμώ αλλά και φοβάμαι είναι πως θα δημιουργηθούν, 2 μεγάλα « block ». Αυτό της Δύσης, και ένα ευρύτερο « block» κινεζικής επιρροής, ενδεχομένως με τη Ρωσία μαζί. Αυτό πιστεύω ότι είναι λάθος να συμβεί στο κόσμο, διότι θα μπούμε σε ένα είδος ψυχρού πολέμου, με εμπορικούς όμως όρους.

Η Ρωσία φυσικά δεν επιθυμεί τη συμφωνία TTIP, γιατί θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός των ρώσικων προϊόντων αλλά και των οικονομικών σχέσεων».

Αυτό που κρατώ είναι 2 βασικά κομμάτια της συνέντευξης. Το πρώτο είναι πως οι πολυεθνικές και οι μεγάλες επιχειρήσεις, θα μπορούν να κινηθούν νομικά έναντι των κυβερνήσεων αν οι δεύτερες, νομοθετούν, έναντι των συμφερόντων τους.

Και το δεύτερο είναι πως οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα εξαλείφονται ή θα συγγενεύονται στις πολυεθνικές .

Όσο για την Κίνα, γνωρίζοντας πως έχει μπει στο χορό των μεταλλαγμένων, εξαγοράζοντας και την θυγατρική της MOSANTO, (SINGENTA), φοβάμαι μήπως τα «block» που μας αναφέρει ο κύριος Μαριάς γίνουν τελικά τρία, ή στο τέλος υποχωρήσει η Ρωσία, βάση του διεθνούς συμφέροντος..

Η μεγάλη μυστικότητα, αυτής της συμφωνίας, αφήνει μεγάλα ερωτηματικά, όχι μόνο για την ίδια τη συμφωνία, αλλά και για τα ίδια κράτη μέλη της Ε.Ε. Μιας Ευρώπης « των λαών» όπως συνήθιζαν, αλλά και συνηθίζουν να χαρακτηρίζουν οι πολιτικοί μας. Τελικά τι κρύβεται πίσω από όλες αυτές τις μυστικές συναντήσεις των ηγετών, και των ακολούθων τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου